Blog

ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ή ΜΑΚΡΥΝΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Μεγάλη συζήτηση για το Urban Framing ή Αστική Καλλιέργεια γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια, με κύρια όμως αναφορά στην παραγωγή πράσινων φυλλωδών λαχανικών και μάλιστα σε μικρή έκταση.

Όταν μιλάμε για θερμοκήπια, ο νους μας πάει (και δίκαια) σε κάποιες περιοχές, μακριά απ’ τις πόλεις όπου υπάρχει άφθονος χώρος και διαθεσιμότητα σε νερό και ηλιοφάνεια, ενώ οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι των κωμοπόλεων ή των χωριών.

Βέβαια οι μεγάλες σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες έχουν θέσει το πλαίσιο της 8ωρης εργασίας, κάτι που δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι ομοιάζουν περισσότερο με βιομηχανικούς εργάτες παρά με αγρότες.

Η πανδημία του covid 19 έφερε πολλές και βίαιες αλλαγές. Αλλά και διάφορες νέες ιδέες προς προβληματισμό αλλά και πειραματισμό.

Μια κάπως «περίεργη» ιδέα ήταν κι αυτή που γεννήθηκε σε ένα μέρος που δεν θα πήγαινε ο νους μας. Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του πλανήτη …τη Νέα Υόρκη!!!

Τι ακριβώς ήταν αυτή η ιδέα;

Μιας και τα μουσεία δεν λειτουργούσαν και υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χώρος,  ο νεαρός David Litvin, ειδικός καλλιέργειας από την «80 acres farm», έπεισε του διαχειριστές του μουσείου Guggenheim να προβεί σε μια καλλιέργεια τομάτας μέσα στους χώρους του μουσείου. Μάλιστα τα κατάφερε να παράξει τομάτες για 6 μήνες και να τις δώσει για γευσιγνωσία σε περαστικούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι τομάτες αυτές είχαν καλλιεργηθεί στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η καλλιέργειας φυσικά ήταν υδροπονική και η τεχνολογία διαχείρισης κλίματος που χρησιμοποιήθηκε σύγχρονη.

Ο κοινωνικός διάλογος για την Τροφή,  έχει προχωρήσει προ πολλού προς την κατεύθυνση του φρέσκου. Έχει γίνει μεγάλος αγώνας για να πείσει ο κλάδος των θερμοκηπίων ότι δεν ανήκει στην Γεωργία αλλά στο Χώρο του Φρέσκου Τροφίμου Υψηλής Διατροφικής Αξίας.

Και ποιος ξέρει;

Όπως σήμερα κάποιος σε μια πόλη παίρνει το λεωφορείο να πάει σε ένα γραφείο, πολύ πιθανό να κάνει το ίδιο πηγαίνοντας να εργαστεί σε ένα…υδροπονικό θερμοκήπιο υλοποιώντας το όνειρο του David Litvin “In a few years I want a farm like this in every neighbourhood” !!!

Οψόμεθα…

———————————————————————————————————–

  • Τα υποστρώματα υδροπονίας που χρησιμοποιήθηκαν είναι πετροβάμβακας Grodan
  • Αντιπρόσωπος- διανομέας των υποστρωμάτων Grodan στην Ελλάδα είναι η εταιρεία IQ CROPS Ltd.
NEWSLETTER

Please read the terms & conditions of privacy policy