Blog

Στον κλάδο των κηπευτικών προϊόντων η φράουλα κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Μπορεί να οφείλεται στο έντονο κόκκινο χρώμα της, μπορεί στην ιδιαίτερη μυρωδιά της, μπορεί στη μοναδική γεύση της, πάντως η φράουλα προκαλεί στον καταναλωτή την επιθυμία να τη δοκιμάσει.

Από επαγγελματικής σκοπιάς είναι ένα high end προϊόν. Δηλαδή ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας (κάποιες στιγμές του έτους η τιμή του κιλού μπορεί να ξεπεράσει τα 6 ΕΥΡΩ!), την οποία και την αποδέχεται ο καταναλωτής.

Ποιά όμως είναι αυτά τα επιμέρους θέματα που κάνουν την καλλιέργειά της δύσκολη και ιδιαίτερη?

  1. Κατ’ αρχάς υπάρχει δυσκολία για παραγωγή όλο το χρόνο. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου οι θερμοκρασίες σημειώνουν υψηλές τιμές (>30 οC) και η Σχετική Υγρασία χαμηλές (π.χ. <40%). Η καλλιέργειά της σε πολλές περιοχές γίνεται σε χαμηλά τούνελ όπου ο έλεγχος των συνθηκών περιβάλλοντος είναι πολύ περιορισμένος. 
  2.  Η φράουλα ουσιαστικά είναι ανοιξιάτικο φυτό (βέλτιστη θερμοκρασία ημέρας οι 16 οC και νύχτας οι 8 οC).
  3. Η ανθοφορία και κατά συνέπεια η παραγωγή έρχεται σε κύματα (flushes)
  4. Ο καρπός της φράουλας δεν επιδέχεται πολλές μετασυλλεκτικές εφαρμογές μιας και ανήκει στα ¨μαλακά φρούτα¨ (soft berries).
  5. Ως φυτό έχει μια μοναδικότητα. Οι σπόροι του δεν βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά στο εξωτερικό του καρπού κάτι που τον κάνει πολύ ευαίσθητο στα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  6. Δεν υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τη φράουλα.
  7. Είναι εντάσεως εργασίας μιας και χρειάζεται συγκομιδή με το χέρι.
  8. Μιας και η συγκομιδή γίνεται με το χέρι χρειάζεται εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (κανόνες HACCP).
  9. Στα τούνελ η αποδοτικότητα του εργατικού δυναμικού είναι χαμηλή, μιας και οι συλλέκτες εργάζονται σκυφτοί.

πηγή: http://www.fraoulabest.com/

NEWSLETTER

Please read the terms & conditions of privacy policy