Blog

ΠΡΑΣΙΝΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Η ΤΣΑΧΑΛΟΣ GREEN TRADE
στα βραβεία του διαγωνισμού GREEN BUSINESS INNOVATION μέσω του συστήματος Υδροπονικής Φράουλας FraoulaBest®.

Στις 18 Ιουνίου 2015, απονεμήθηκαν στην Πάτρα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας τα βραβεία του διαγωνισμού για την Πράσινη Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το Τμήμα Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) πάνω στο πρόγραμμα Green Business Innovation με εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Tecnopolis Science and Technology Park και τον Περιφερειακό Οργανισμό για την Τεχνολογία και την Καινοτομία της Απουλίας (Ιταλία).

Εκεί η ΤΣΑΧΑΛΟΣ GREEN TRADE Α.Ε. κατέκτησε ένα από τα τρία βραβεία για το πράσινο καινοτόμο σύστημα παραγωγής Υδροπονικής Φράουλας με το όνομα FraoulaBest® που εφαρμόζει στο αγρόκτημά της στο Καπελέτο τα τελευταία δύο χρόνια.

Τι είναι όμως η Πράσινη επιχείρηση; Πράσινη ή βιώσιμη επιχείρηση είναι αυτή που έχει ελάχιστο αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο ή τοπικό περιβάλλον, την κοινότητα, την κοινωνία και την οικονομία. Πρόκειται για μια επιχείρηση που προσπαθεί να καλύψει και να ανταποκριθεί στις επιταγές των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης. Συχνά οι βιώσιμες επιχειρήσεις έχουν προοδευτικές πολιτικές για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΤΣΑΧΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Ε ιδρύθηκε από τον κ. Αθανάσιο Τσάχαλο το 1984 ως Ατομική επιχείρηση και το 2009 μετεξελίχτηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Έχοντας ενστερνιστεί τις αρχές του Πράσινου Εμπορίου και για να δώσει έμφαση σ΄συτό μετονομάστηκε απ΄τις αρχές του 2015 σε ΤΣΑΧΑΛΟΣ GREEN TRADE A.E. Η έδρα της βρίσκεται στο 44ο χλμ ΕΟ Πατρών – Πύργου ενώ η δραστηριότητά της αφορά την παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Στους χώρους του πλήρους εξοπλισμένου συσκευαστηρίου στις γραμμές διαλογής συσκευάζονται κηπευτικά προϊόντα όπως φράουλες, πατάτες, καρπούζια, πεπόνια, μπρόκολα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο αυτό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν κάμποσα χρόνια και η πρωτοποριακή συσκευασία και γνωστή σε όλους μας πλέον συσκευασία πατάτας σε διχτάκι. Τα ψυγεία συντήρησης των προϊόντων, οι γεφυροπλάστιγγες καθώς και τα ιδιότητα φορτηγά ψυγεία, συνθέτουν την ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησης.

Όμως μία επιχείρηση εμπορίας για να μπορεί να σταθεί από μόνη της δεν είναι δυνατό στις σημερινές συνθήκες. Έτσι εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποφασίσει την καθετοποίηση προς τα πίσω, επενδύοντας στον πρωτογενή τομέα με το Αγρόκτημα ΤΣΑΧΑΛΟΣ το οποίο αποτελείται από τέσσερα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων. Στα τρία από αυτά καλλιεργούνται πατάτες, καρπούζια, πεπόνια και μπρόκολα, ενώ στο υπόλοιπο έχει κατασκευαστεί Πρότυπη Θερμοκηπιακή Μονάδα Καλλιέργειας Υδροπονικής Φράουλας με το Ολοκληρωμένο Σύστημα FraoulaBest® η οποία και βραβεύτηκε στο διαγωνισμό.

Η Πράσινη Επιχειρηματικότητα ήταν πάντα στο DNA της επιχείρησης. Οι Άνθρωποι της Ιδιοκτησίας και Διοίκησης της εταιρείας επένδυσαν εδώ και επτά χρόνια πάνω σε διάφορα Συστήματα Διαχείρισης όπως :

  • της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιέργειας (GLOBALG.A.P.)
  • της Ποιότητας (ISO 9001)
  • της Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000 , IFS)

Και μάλιστα έχουν προχωρήσει και στην Πιστοποίηση αυτών από τον Γερμανικό Φορέα Πιστοποίησης TUV NORD (TUV HELLAS).

Η πώληση των προϊόντων γίνεται σήμερα στην εσωτερική αγορά σε αλυσίδες του λιανεμπορίου (SUPER MARKETS). Όσον αφορά τα σημεία πώλησης, τον κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα καταστήματα της αλυσίδα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ που σηματοδοτεί και την πιο μακρόχρονη συνεργασία στον κλάδο.

Ο κ. Αθανάσιος Τσάχαλος όμως δεν έμεινε μόνο εδώ. Ανήσυχο πνεύμα όπως είναι, αντιλήφθηκε την τάση των καταναλωτών για πράσινα προϊόντα και επιχειρήσεις και επένδυσε για μία ακόμη φορά στην Καινοτόμο και Πράσινη επιχειρηματικότητα. Αυτή τη φορά σε ένα προϊόν όπως η Φράουλα που αποτελεί ένα Εθνικό Προϊόν πλέον και μεγάλο παράγοντα βιωσιμότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Θέλοντας να αναστρέψει την γενική αίσθηση ότι οι Φράουλα είναι ένα «επικίνδυνο προϊόν» λόγω μεγάλης πιθανότητας ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και πλημμελούς συμπεριφοράς στο εργαζόμενο δυναμικό, επένδυσε αυτή τη φορά στο σύστημα Παραγωγής Υδροπονικής Φράουλας με την ονομασία FraoulaBest® .

Το σύστημα αυτό είναι από τη σύλληψή του Πράσινο και καινοτομεί σε όλα τα στάδια μιας και έχει σχεδιαστεί με τη Φιλοσοφία της Ολικής Διαχείρισης της μονάδας (Total Greenhouse Management) με τη σύνδεση όλων των παραγόντων της παραγωγής, από το σχεδιασμό του θερμοκηπίου, την ανάρτηση της φυτείας ένα μέτρο πάνω απ΄το έδαφος (καλύτερος αερισμός της φυτείας άρα και ελάχιστη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μιας και δεν ευνοούνται οι μυκητολογικές ασθένειες αλλά και καλύτερη ποιότητα καρπών), την επιλογή του πολλαπλασιαστικού υλικού, την Υδροπονική μέθοδο καλλιέργειας για ολοκληρωμένη η θρέψη φυτών και καρπών, τη γονιμοποίηση των ανθέων η οποία γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω μελισσών, την Πιστοποίηση των Διαδικασιών της Παραγωγής έως το Marketing και το branding του τελικού προϊόντος.

Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται έχει επιλεχθεί ανάμεσα από άλλες είκοσι (20) με κύριο χαρακτηριστικό τη Γεύση και την Τραγανότητα!! Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται κάθε χρόνο μέσω πειραματικών ποικιλιών που καλλιεργούνται ώστε να αξιολογηθούν σε σχέση με την κύρια καλλιεργούμενη ποικιλία.

Είναι γνωστό ότι για να παραχθούν νόστιμα προϊόντα χρειάζεται ο Ήλιος και καλή θρέψη των φυτών. Η περιοχής της Ηλείας έχει πολύ καλά επίπεδα ηλιοφάνειας οπότε μία ακόμη καινοτομία του συστήματος είναι ότι στην καλλιέργεια εφαρμόζεται η πιο εξελιγμένη μέθοδος θρέψης αυτή της Υδροπονίας, όπου το φυτό αναπτύσσεται μέσα σε υπόστρωμα πετροβάμβακα όπου του παρέχονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία., εξοικονομώντας 30% μικρότερης κατανάλωσης νερού σε σχέση με τις συμβατικές φυτείες στο χώμα. Επίσης μετά τη χρήση τους τα υποστρώματα πετροβάμβακα δεν πετιούνται. Με το πέρας της καλλιέργειας κι αφού αφαιρεθεί το πλαστικό τους κάλυμμα το οποίο πηγαίνει για ανακύκλωση, χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτικά στα υπόλοιπα χωράφια της ΤΣΑΧΑΛΟΣ Α.Ε.

Εξαιτίας όλων των καινοτομιών του Συστήματος Παραγωγής ΤΣΑΧΑΛΟΣ FraoulaBest, το τελικό προϊόν τυποποιείται σε μικροσυσκευασίες και διατίθεται αποκλειστικά στην premium κατηγορία της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ με την επωνυμία ΑΒ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Μέσα στο περιβάλλον της καλλιέργειας, πέραν των φυτών σημαντικό ρόλων παίζει και ο Ανθρώπινος παράγοντας. Στις κλασσικές καλλιέργειες σε τουνελς της περιοχής, οι εργαζόμενοι εργάζονται σκυφτοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικά μετά από κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πρόβλημα στην υγεία τους. Στο Σύστημα FraoulaBest® αυτό έχει εξαλειφθεί μιας και οι εργαζόμενοι εργάζονται όρθιοι κάνοντας της καλλιεργητικές τους εργασίες αλλά και τη συγκομιδή των καρπών πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα trolleys.

«Η βράβευση της εταιρείας, με γεμίζει με χαρά και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η επένδυσή μας στο σύστημα FraoulaBest® είναι πάνω στα χνάρια της Πράσινης Επιχειρηματικότητας με άξονα την Καινοτομία. Θα συνεχίζουμε να επενδύουμε πάνω σε τέτοιες αρχές βοηθώντας κι εμείς απ΄την πλευρά μας την τοπική οικονομία και απασχόληση» δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Τσάχαλος , Πρόεδρος & ΔΣ της επιχείρησης.
«Τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας παραγωγής και Ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζουμε τα τελευταία επτά έτη, αποτελούν τη βάση της δουλειάς μας καθημερινά. Η εμπλοκή μας με το Σύστημα Παραγωγής Υδροπονικής Φράουλας ήταν φυσικό επακόλουθο μιας κι αυτό υπηρετεί τις ίδιες αρχές» δήλωσε η κυρία Ξένια Πίττα , Υπεύθυνης Διαχείρισης Συστημάτων και Πιστοποίησης.
«Υπάρχει ενδιαφέρον και στροφή από νέους να επενδύσουν στη Γεωργία και το εμπόριο. Οι αρχές τις Πράσινης και Καινοτόμας επιχειρηματικότητας είναι αυτές που με τράβηξαν να δραστηριοποιηθώ στην επιχείρηση» δήλωσε η κυρία Βασιλική Τσάχαλου, εκπρόσωπος της νέας γενιάς της οικογένειας στο επιχειρείν.
Ενώ ο κ. Χρήστος Δ. Κατσάνος, εκ των ιδρυτών του συστήματος FraoulaBest® και Brand Strategist της επιχείρησης Tropos Branding Co δήλωσε«Τρόφιμο, Καινοτομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Στις επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με το τρόφιμο σπό δω κι εμπρός, οι πιθανότητες εεπιβίωσης θα περνούν μέσα από το τρίπτυχο αυτό.»
NEWSLETTER

Please read the terms & conditions of privacy policy