Blog

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 13 ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ;

1. Η Ανάλυση του  νερού άρδευσης αποτελεί το πρώτο βήμα για την υδροπονία. Η  ΕC (Ηλεκτρική Αγωγιμότητα) του νερού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 mS/cm. Η περιεκτικότητα σε  Βόριο και στα υπόλοιπα  Ιχνοστοιχεία δεν θα πρέπει να είναι διπλάσια από την optimum για τα φυτά.

2. Κατά το σχεδιασμό του αρδευτικού συστήματος θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η ελάχιστη παροχή νερού / φυτό ή σταλάκτη πρέπει να είναι 1,5 lit/ ώρα. Το αρδευτικό σύστημα δεν πρέπει να περιέχει μεταλλικά  τμήματα. Ο σχεδιασμός του πρέπει να εξασφαλίζει την ίδια παροχή  σε όλα τα σημεία  του θερμοκηπίου.

3.  Η ύπαρξη ενός δοσομετρητή λίπανσης  σε συνδυασμό με έναν προγραμματιστή άρδευσης, αποτελούν αναγκαία ( minimum απαίτηση) προϋπόθεση .

4.  Η θερμοκρασία του νερού άρδευσης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 15 OC και μεγαλύτερη των 30OC (optimum = 20 – 25 OC). Οι κεντρικοί σωλήνες άρδευσης δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στο περιβάλλον ( παράχωμα, μόνωση κλπ ).

5. Η κλίση του εδάφους που θα τοποθετηθούν τα slabs  πρέπει να μην ξεπερνά το 1,5%  (optimum = 0,5 % ) .

6. Το Υποστρώματα (slabs , κύβοι) πρέπει να είναι διαβρεγμένα καλά πριν την τοποθέτηση των φυτών. Ειδικά η επιφάνεια των slabs πρέπει να είναι υγρή στο σημείο μεταφύτευσης των νεαρών φυτών.

7. Το Υποστρώματα (slabs , κύβοι) πρέπει να τοποθετείται με τέτοιο τρόπο , ώστε να εξασφαλίζεται ελεύθερη αποστράγγιση. Συγκεκριμένα στα slabs πρέπει να γίνονται οι σχισμές απορροής στο χαμηλότερο σημείο.

8. Τα φυτά πριν τη μεταφύτευση θα πρέπει να είναι καλά ποτισμένα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υδατικό stress .

9. Η μεταφύτευση των φυτών θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνεται σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος. Όταν όμως αυτό είναι αναγκαστικό, τα φυτά θα πρέπει να είναι σκληραγωγημένα.

10. Αν μετά την μεταφύτευση η θερμοκρασία του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερη από 30 OC και το μέγεθος των φυτών δεν καλύπτει το slab, τότε ΔΕΝ γίνονται αρδεύσεις μεταξύ των ωρών 11.00 – 17.30 .

11. Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμη η εφαρμογή ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος με ριζοπότισμα,  η δόση εφαρμογής του θα πρέπει να είναι στο 1/5  (maximum) της συνιστώμενης δόσης από τον παρασκευαστή του (στις καλλιέργειες που επιτρέπεται). Εξαίρεση αποτελούν το Promocarb (Previcur) & το Terrazole  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις συνιστώμενες από τον κατασκευαστή τους δοσολογίες (στις καλλιέργειες που επιτρέπεται) .

12. Το ελάχιστο  pH που μπορεί να εφαρμοστεί σε υποστρώματα πετροβάμβακα είναι 4,5 .

13. Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν αρχεία καλλιέργειας.

DISCLAIMER: Οι πληροφορίες και οι συμβουλές που δίνονται, ακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις της Γεωπονικής Επιστήμης. Δίνονται με καλή πίστη, και η ορθότητα της εφαρμογής τους δεν προϋποθέτει καμιά ευθύνη της IQ CROPS ΕΠΕ.

NEWSLETTER

Please read the terms & conditions of privacy policy