Blog

Κατά τη διάρκεια της 13ης εκδήλωσης «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023» που που διοργάνωσε η Green Box και έλαβε χώρα στη Ξάνθη στις 02/12/2023, διοργανώθηκαν sessions πάνω σε κρίσιμα θέματα της Ελληνικής Γεωργίας. Για πρώτη φορά στα χρονικά διοργανώθηκε συνεδρία πάνω στα Υδροπονικά Θερμοκήπια το οποίο συντόνισε το «hydroponics.gr» μέσω του Χρήστου Δ. Κατάνου editor-in-chief του portal.

Η συνεδρία είχε ως τίτλο: «ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ 2023 – Γεωθερμικά Πεδία & Εναλλακτικές μορφές Ενέργειας»

Στο πάνελ βρέθηκαν οι κκ.

  • Ευθύμιος Λειβαδίτης από τα «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ»
  • Αργύρης Παπαργυρόπουλος από τους «ΚΗΠΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΕ»
  • Κώστας Φιλιππίδης απ τις «Intelligent Green Crοps ΑΕ».
  • Αντώνης Ταμπάκης απ την «TAMPAKIS FARMS»
το video είναι ευγενική χορηγία agronews.gr

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ

Το προφίλ των Θερμοκηπίων Θράκης σε αριθμούς, δέκα χρόνια από τη λειτουργία τους, έδωσε ο Αντιπρόεδρος Ευθύμιος Λειβαδίτης. «Το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή, το 2014 τα πρώτα 40 στρέμματα, το 2019 φτάσαμε τα 185 στρ (170 παραγωγικά), αυτή τη στιγμή υλοποιούνται άλλα 65 στρ, τα οποία θα ενταχθούν στην παραγωγή στις αρχές του χρόνου, ενώ στο στρατηγικό μας πλάνο είναι η ένταξη άλλων 65 στρ. Δηλαδή, το 2026 θα μας βρει με 330 στρ θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Απασχολούμε αυτή τη στιγμή 230 άτομα προσωπικό από την περιοχή, το 60% των ανθρώπων μας είναι σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, το 60% είναι γυναίκες, ενώ η εξοικονόμηση σε νερό ανέρχεται σε 86%» ανέφερε ο κ. Λειβαδίτης.

Στόχος των Θερμοκηπίων Θράκης είναι να προσφέρουν φρέσκα, υδροπονικά κηπευτικά, σύμφωνα με τις αρχές των ορθών Γεωργικών Πρακτικών, έχοντας αναπτύξει το μεγαλύτερο «πράσινο» θερμοκήπιο στη ΝΑ Ευρώπη και προωθώντας μεταξύ άλλων ένα νέο πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο, που έχει ως φιλοσοφία την ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

«Λόγω της καθετοποίησης που έχει η μονάδα, ξεκινήσαμε από τον σπόρο κι έχουμε φτάσει πλέον στο πιάτο» σημείωσε ο κ. Λειβαδίτης, ενώ μιλώντας για τη φιλοσοφία του «πράσινου» θερμοκηπίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση της γεωθερμίας.

«Κάναμε ένα θερμοκήπιο “χωρίς καμινάδα”, με σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, προσδίδοντας και στο προϊόν αυτό το χαρακτηριστικό, που σε λίγα χρόνια θα αποτυπώνεται με ένα μικρό ταμπελάκι πάνω στο προϊόν» επεσήμανε ο κ. Λειβαδίτης.

Χαρακτήρισε, δε, ζωτικής σημασίας το ζήτημα του νερού και την υδροπονία, αφού μιλάμε, όπως τόνισε, για γεωργία ακριβείας, ενώ συμφώνησε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην συζήτηση για την ανάγκη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

ΚΗΠΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΕ

Για την επιλογή της Καρδίτσας ως τόπο ανάπτυξης της εταιρείας του μίλησε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, βασικός μέτοχος και ΔΣ της «Κήποι Καρδίτσας», μιας υπερσύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που λειτουργεί από το 2020.

«Έψαχνα ένα μέρος που να έχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο γιατί εμείς είμαστε μια μονάδα που δουλεύει με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού – θερμότητας, άρα πρέπει να υπάρχει αέριο και παράλληλα δίκτυο ηλεκτρικό και νερό. Ήθελα να είμαι και στο κέντρο της Ελλάδας» είπε ο κ. Παπαργυρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό σημείωσε πως το πρόβλημα είναι η εξειδίκευση κι επισήμανε πως στην εταιρεία του «εμείς οι ίδιοι κάναμε την εκπαίδευση και έχουμε πλέον μια πολύ δυνατή ομάδα».

INTELLIGENT GREEN CROPS (IGC) AE

Την εκτίμηση ότι «έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω τα τελευταία 20 χρόνια» σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες στον συγκεκριμένο τομέα καθώς δεν έχουμε δημιουργήσει τις απαιτούμενες υποδομές, εξέφρασε ο Κώστας Φιλιππίδης, ΔΣ της Intelligent Green Crοps.

«Όλες οι χώρες δεξιά κι αριστερά, όλοι οι γείτονές μας έχουν εκατονταπλασιάσει τις θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις κι εμείς βρισκόμαστε περίπου στο μηδέν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππιδης, μιας εταιρείας που διατηρεί μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών στο Κάστρο Βοιωτίας και έχει λανσάρει μεταξύ άλλων το μαρούλι σε γλαστράκι. Αυτό διατηρείται φρέσκο έως και τέσσερις εβδομάδες είτε εντός είτε εκτός ψυγείου με την προϋπόθεση ότι ποτίζεται και μπορεί να το βρει κανείς τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε οπωροπωλεία ανά τη χώρα.

Ο κ. Φιλιππίδης συμφώνησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι η έλλειψη προσωπικού που να έχει τεχνογνωσία και πρότεινε να επιδοτήσει το κράτος την επιμόρφωση στην πράξη, αλλά και να δεχθεί να κάνει πολλές βιώσιμες πιλοτικές μονάδες επιδοτώντας τα ίδια κεφάλαια αγροτών που θα μπουν μέσα.

TAMPAKIS FARMS

Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά & στο μείζον πρόβλημα του νερού, που είναι απαραίτητο για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αναφέρθηκε ο Αντώνης Ταμπάκης, ΔΣ της Tampakis Farms, από την Ιεράπετρα Κρήτης, μια περιοχή όπου, όπως είπε, συγκεντρώνεται το 50% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Ελλάδας.

«Έχουμε πενήντα στρέμματα υδροπονικής καλλιέργειας. Ανακυκλώνουμε το νερό ώστε να κάνουμε οικονομία και στο λίπασμα. Το πρόβλημά μας δεν είναι η ενέργεια, το πρόβλημά μας θα είναι σε λίγο το νερό» σημείωσε και εξήγησε πως μεγάλο πρόβλημα είναι κι αυτό των εργατικών χεριών.

Υπογράμμισε, δε, πως το κύριο χαρακτηριστικό της εταιρείας κι αυτό στο οποίο δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση είναι η γεύση. «Το χαρακτηριστικό μας, αυτό που θέλουμε, είναι η γεύση. Στόχος μας δεν είναι οι μεγαλέμποροι αλλά ν’ αναζητά τα προϊόντα μας ο καταναλωτής. Αυτό το έχουμε πετύχει και είμαστε ευχαριστημένοι»

———–

Πηγή: ρεπορτάζ της ομάδας της εφημερίδας Agrenda

NEWSLETTER

Please read the terms & conditions of privacy policy