Στον κλάδο των κηπευτικών προϊόντων η φράουλα κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Μπορεί να οφείλεται στο έντονο κόκκινο χρώμα της, μπορεί στην ιδιαίτερη μυρωδιά της, μπορεί στη μοναδική γεύση της, πάντως η φράουλα προκαλεί στον καταναλωτή την επιθυμία να τη δοκιμάσει.
Από επαγγελματικής σκοπιάς είναι ένα high end προϊόν. Δηλαδή ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας (κάποιες στιγμές του έτους η τιμή του κιλού μπορεί να ξεπεράσει τα 6 ΕΥΡΩ!), την οποία και την αποδέχεται ο καταναλωτής.
Ποιά όμως είναι αυτά τα επιμέρους θέματα που κάνουν την καλλιέργειά της δύσκολη και ιδιαίτερη?
-
Κατ’ αρχάς υπάρχει δυσκολία για παραγωγή όλο το χρόνο. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου οι θερμοκρασίες σημειώνουν υψηλές τιμές (>30 οC) και η Σχετική Υγρασία χαμηλές (π.χ. <40%). Η καλλιέργειά της σε πολλές περιοχές γίνεται σε χαμηλά τούνελ όπου ο έλεγχος των συνθηκών περιβάλλοντος είναι πολύ περιορισμένος.
-
Η φράουλα ουσιαστικά είναι ανοιξιάτικο φυτό (βέλτιστη θερμοκρασία ημέρας οι 16 οC και νύχτας οι 8 οC).
-
Η ανθοφορία και κατά συνέπεια η παραγωγή έρχεται σε κύματα (flushes)
-
Ο καρπός της φράουλας δεν επιδέχεται πολλές μετασυλλεκτικές εφαρμογές μιας και ανήκει στα ¨μαλακά φρούτα¨ (soft berries).
- Ως φυτό έχει μια μοναδικότητα. Οι σπόροι του δεν βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά στο εξωτερικό του καρπού κάτι που τον κάνει πολύ ευαίσθητο στα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
- Δεν υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τη φράουλα.
- Είναι εντάσεως εργασίας μιας και χρειάζεται συγκομιδή με το χέρι.
- Μιας και η συγκομιδή γίνεται με το χέρι χρειάζεται εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (κανόνες HACCP).
- Στα τούνελ η αποδοτικότητα του εργατικού δυναμικού είναι χαμηλή, μιας και οι συλλέκτες εργάζονται σκυφτοί.
Πηγή: http://fraoulabest-gr.blogspot.com/2012/03/blog-post.html
English Version: http://www.fraoulabest.com/2012/02/blog-post_8105.html