Blog

Η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε από κρατική οργάνωση πριν από πέντε χρόνια και έχει ήδη χορηγήσει 140 εκατ. Ευρώ για οικονομική ενίσχυση διαφόρων προγραμμάτων ανάμεσα σε αυτά και “κοινωνικής επιχειρηματικότητας” που αφορούν αγρότες και ψαράδες.

Ένα από τα προγράμματα ξεκίνησε πριν από δύο μήνες από το κρατικό Κέντρο Αγροτικών Υπηρεσιών που σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

“Η προτεραιότητα στήριξης της γεωργίας σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) οδήγησε στη συνεργασία με το κέντρο αυτό, υποστηρίζοντας τους αγρότες με την εμπειρία και τις γνώσεις τους”, δήλωσε η σύμβουλος ανάπτυξης κ. Fatema Mohammed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο Project Υδατοκαλλιέργειας στον κόσμο που έλαβε χώρα πέρυσι στο Baniyas. Η τεχνική συνδυάζει την παραδοσιακή υδατοκαλλιέργεια – εκτροφή ψαριών σε δεξαμενές- με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα απόβλητα των ψαριών ως λίπασμα στα υδροπονικά κηπευτικά.

Η Υδροπονία είναι η μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιεί θρεπτικά διαλύματα σε νερό.
 Το πρόγραμμα εστιάζει την προσοχή της στους αγρότες, προσφέροντας τους δάνεια μέχρι 650.000 ΕΥΡΩ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος αίτηση, είναι να διαθέτει άδεια ιδιοκτησίας καθώς και μια πηγή νερού. Κάποιες περιοχές κοντά στο Al Ain δεν έχουν πηγή νερού, πράγμα που καθιστά αναγκαία αλλά και εξαιρετικά δαπανηρή τη χρήση δεξαμενής.

Η Fatema Mohammed θεωρεί πως «όποιος επιδιώκει να πάρει δάνειο δεν μπορεί να είναι απλά ένας επενδυτής, πρέπει να γνωρίζει το αγρόκτημα και να θέλει να παράγει τρόφιμα».

Σύμφωνα με τη διαδικασία , ο αγρότης πρέπει να είναι κάτοικος των ΗΑΕ και δεν επιτρέπεται να έχει απόδημο συνεργάτη. Θα πρέπει να συμπληρώσει μία αίτηση, και με βάση αυτή θα συνταχθεί στη συνέχεια ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Η αίτηση αποστέλλεται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης των Αγροτών, το οποία θα παράσχει συμβουλές για τις τεχνικές πτυχές του έργου. Στη συνέχεια διεξάγεται μια επίσκεψη στη τοποθεσία και αποφασίζεται το κόστος του έργου.

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες είναι στην δυτική περιοχή Al Gharbia. Η ιδέα να μετατρέψουν τα συμβατικά τους αγροκτήματα σε μοντέρνα προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό.

Όπως δήλωσε και ο Δρ. Robert Caudwell, Τεχνικός Διευθυντής Ανάπτυξης του κέντρου «οι αγρότες είναι πρόθυμοι και θέλουμε να παροτρύνουμε κάθε αγρόκτημα στο Αμπού Ντάμπι να ασχοληθεί με την υδροπονία». Ακόμα και αν ο αγρότης χρειάζεται περισσότερα χρήματα, εξετάζουμε την περίπτωση του. Συνήθως χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να εγκριθεί μια αίτηση.

Μετά από δύο χρόνια οι αγρότες πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειο με μηνιαίες δόσεις, ενώ η επιχείρησή τους θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για πέντε χρόνια.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 21 έργα με κόστος έως και 7 εκατ. Ευρώ.

Πηγή: http://www.thenational.ae/news/uae-news/farmers-loan-offer-to-help-them-grow

 

NEWSLETTER

Please read the terms & conditions of privacy policy